27 kwietnia 2024

Gdzie kupować sprzęt gastronomiczny?

Inwestycje w restaurację, lokal czy kawiarnie wymagają dużych nakładów czasu i pieniędzy. Przed rozpoczęciem działalności czeka Cię wiele zadań – jak skompletowanie załogi do kuchni, znalezienie lokalu, ale też jego wyposażenie w sprzęt gastronomiczny. Gdzie go kupić?

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny

Jednym z zadań właściciela restauracji jest skompletowanie niezbędnego do pracy wyposażenia. Dobrej jakości sprzęt gastronomiczny można kupić nowy lub używany, jest też opcja wypożyczenia niektórych urządzeń. Wydatki warto podzielić na kilka grup – jak m.in. urządzenia do chłodzenia i mrożenia, przechowywanie żywności, meble ze stali nierdzewnej, higiena czy utrzymywanie ciepła. Poniżej podpowiadamy, gdzie warto go skompletować.

Sprzęt gastronomiczny – niezbędne wyposażenie każdego lokalu

Doświadczenie w branży gastronomicznej jest niezwykle ważne i pomocne podczas prowadzenia własnego lokalu. Zawsze warto też skorzystać z porad fachowców, którzy działają w tej branży już długo. Na przykład pracownicy hurtowni gastronomicznej mogą pomóc w wielu kwestach. Skompletują za Ciebie sprzęt gastronomiczny – jak piec, akcesoria do magazynowania, urządzenia do mrożenia i chłodzenia produktów spożywczych, sprzęt drobny czy pojemniki termoizolacyjne.

Całe wyposażenie to konkretne urządzenia, meble, akcesoria oraz oświetlenie. Ważne, by urządzenia były dopasowane do lokalu (jego wielkości, profilu itd.), trwałe, wydajne i dobrej jakości. Od nich w dużym stopniu zależy płynność pracy zespołu i smak dań, czyli renoma restauracji. Zacznij od kompletowania tego, co niezbędne – jak piec czy meble, a inny sprzęt gastronomiczny dokupisz nieco później lub wypożyczysz na preferencyjnych warunkach.

W zależności od charakteru działalności oraz od wielkości lokalu gastronomicznego należy dobrać inne sprzęty gastronomiczne oraz akcesoria. Na liście must have znajdą się między innymi piec konwekcyjny, meble ze stali nierdzewnej, pojemniki termoizolacyjne, urządzenia do przechowywania i mrożenia żywności.

Hurtownia gastronomiczna

Profesjonalna i obecna od lat na rynku hurtownia gastronomiczna będzie najlepszym partnerem w tym biznesie. Oferuje nie tylko szeroki wybór urządzeń i akcesoriów, ale także wsparcie fachowców, cenne rady i atrakcyjne ceny podczas składania dużego zamówienia. Wiele hurtowni ma też usługę zakupu lub wypożyczenia urządzeń używanych lub leasingu.

Zakup urządzeń – jak szafy mroźnicze, pojemniki termoizolacyjne czy drobne akcesoria – to bardzo duża inwestycja, dlatego warto przemyśleć także inne dostępne opcje. Z hurtownią można też negocjować ceny, a na następne zakupy można otrzymać atrakcyjny rabat.

Copyright © All rights reserved.